2023-03-22

Frågor och Svar

Frågor byta fönster

Nedan har du lite svar på några vanliga frågor kring fönsterbyten. 

När behöver man byta fönster?
Du bör byta fönster om de gamla fönsterna angripits av fukt/röta, att de svåra att hantera (öppna och stänga), drar mycket eller är kalla. Vill man dessutom ändra sitt hus utseende kan det vara värt att investeringen i nya fönster.

När kan man byta sina fönster?
Det är i dagsläget inga konstigheter att byta ut sina fönster oavsett tid på året. För en duktig hantverkare tar det inte mer än nån timme att ta bort det gamla  och få dit det nya fönstret. I och med att tiden utan fönster i väggen således blir kort spelar det inte så stor roll när du byter ditt fönster.  Självklart är det kanske inte helt optimalt att genomföra bytet vid extrem väderlek som regn, blåst eller när det är alltför kallt.

Vad tjänar jag på att byta fönster?
Har du dåliga fönster monterade i ditt hus uppstår ofta stora problem. Det kan bli dragit, du förlorar stora mängder energi i form av uppvärmning, det kan uppstå kallras i vägger etc. På kort sikt tjänar du kanske inte på ditt byte men vill du slippa underhåll och framtida problem så är investering klart värd det över tid. Att du dessutom från dag 1 minskar din elräkning är ju en bonus som i sig.

Kan jag byta mina fönster själv?
Ja, är du tillräckligt händig ska det inte vara något problem. Viktigt är att du har rätt material och rätt verktyg för att det ska bra gjort. Det är en del saker du behöver tänka på så att du bl.a. inte monterar in ditt fönster på ett felaktigt sätt. Med det nya fönstret följer ofta en beskrivning av hur du går till väga så den kan vara bra att kolla igenom.

Måste jag byta samtliga fönstren i mitt hus?
Nej, självklart behöver du inte byta ut alla dina fönster. Det går ju bra om du bara säkerställer att de fönster som är mest utsatta eller de som är i sämst kondition. Om du monterar in fönster som är helt nya utseendemässigt kan det vara bra att byta flera då det annars kan se konstigt ut i fasaden med flera olika typer av fönster.

Ska jag satsa på tvåglas- eller treglasfönster?
På det stora hela så isolerar treglasfönster bättre än tvåglasfönster. Idag finns dock tvåglasfönster som består av lågemissionsglas med gas mellan rutorna istället för luft. Detta möjliggör för stor isoleringsfunktionalitet även på tvåglasfönster. En fördel med tvåglasfönster är bl.a. att dessa väger lite mindre vilker gör att man kan montera dessa på lite annorlunda sätt. Är det som så att du har äldre tvåglasfönster kan du montera in en extra glasruta och på så sätt få ett treglasfönster. Denna installation kan dock vara lite svårare att genomföra själv.

Vad är kondens och varför uppstår detta?
Kondens är varm luft som kyls av mot en kall yta och som blir till små vattendroppar. Kondens kan uppstå på flera olika ställen på din fönsterruta; mellan glasen, på det innersta glaset och/eller på det yttersta glaset. Har du problem med kondensen mellan glasen brukar det på äldre fönster bero på att limmet torkat ut och glasrutorna således släpper in luft. Byter man ut isolerrutan kan detta problem oftast avhjälpas.

Har du däremot kondens på det innersta fönstret beror detta för det mesta på att det är dålig ventilation vid fönstret. Varm luft från ditt element tillåts inte cirkulera fritt vid fönstret och värma upp rutan vilket blir problematiskt.

Är ditt fönster för bra isolerat kan kondensen istället uppstå på utsidan. Detta innebär inte att det är något fel på fönstret utan snarare tvärt om, fönstret isolerar väl.

Vad bör man tänka på när man väljer fönster?
Vad är u-värde för nått?
U-värde är ett mått på värmeförlusten ett fönster avger. Fönstrets U-värde är ett värde som visar glasens och konstruktionens isoleringsförmåga. Ju lägre U-värde desto bättre isolerar fönstret. När du beställer dina fönster kan du genomföra en kalkyl av vilken typ av fönster du behöver.