2023-03-22

Spara värme med täta fönster

Spara med nya fönster

Håller dina fönster inte tätt så flyger dina pengar ut genom det. Oavsett om det beror på att fönstret är gammalt, att underhållet inte varit det bästa eller om fönstret bara är slitet så bör du tänka på att byta ut de gamla listerna. Det är lika enkelt som det är effektivt men du bör välja rätt lista och montera den på ett korrekt sätt för att få ut det mesta av ditt byte. En korrekt monterad list håller i mellan 7-10 år.

Så här byter du list.

1. Ta bort de gamla listerna. Se till att du får bort alla delar och tvätta bort gamla rester av färg och fett. Klipp till den nya listen så att den täcker från sida till sida och även lite till.

2. På gångjärnsidan ska listen placerad så att den inte skavs sönder när fönstret öppnas och stängs. Den ska därför monteras på själva karmen och inte på anslagslisten. Undan för undan river du bort skyddspappret för den självhäftande listen innan du trycker fast den.

3. På de övriga sidorna fäster du listen på anslagslisterna så att det blir fönsterbågens insida som pressar mot tätningslisten. Här bör du inte skarva listen.

4. När du fäster de vågrätta listerna kan du behöva skarva lite i hörnen. I förpackningen finns ofta beskrivningen av hur du genomför skarvningen. Det viktigaste är att listerna sluter tätt mot varandra.

5. Har du haspfönster kan du behöva flytta haspen då den nya listen kan göra fönstret lite mer svårstängt.